Здравейте!

Имаме следния случай-фирма в процедура по възстановяване на ДДС, проверката е минала, издаден е Акт, с който се констатира възстановяването и сумата е преведена по сметката на фирмата. Минала е около седмица от издадения акт и днес проверяващия се обажда, че иска да дойде на място в един от имотите притежавани от фирмата (имота, не е закупен в проверявания период, а преди около година). Въпросът ми е, има ли такова право и на какво основание? Моля за мнения, ако сте имали сходни ситуации.

Здравейте,

Фирма има желание да назначи служител на трудов договор по чл. 114 от КТ за определени дни от месеца (основен ще е за лицето) - в случая събота и неделя като продавач-консултант.

1. Във фирмата има 1 самоосигуряващо лице - управителката, която има желание, когато й се наложи за седмица да не работи в магазина да бъде замествана от назначеното лице по договора по чл. 114, за да не затваря магазина. Това възможно ли е или трябва да се прекрати договора по чл. 114 и да се назначи на обикновен трудов договор за това време?
2. В случай че в договора по чл. 114 от КТ е вписано кои дни ще работи лицето и в какъв интервал от време задължително ли е да се съставят графици за месеца?

Благодаря ви,
Мисля, че грешката е очевидна и регистрация по ДДС е нонсенс.

Само не ми стана ясно - издал е грешен КБ, издал е и сторно - това сторно от кочан ли е или в новите КА? Ако е от кочан мисля, че оборота в КА си остава, в книгата ще запишете големия оборот с милиона, както е излязал на отчета, после ше запишете и сторното за милиона и финално в книгата нещата ще се нормализират. Ако е с новите касови апарати - не знам как е, още нямам такъв.

Това, че служебно е извадил от касовия апарат стойността на сгрешената сума мисля, че е правилно, по такъв начин е намалил наличието в касата. Но това служебно въвеждане и извеждане на суми не се отразява на оборота, а само на наличността.

Сторното е от кочан
Здравейте,

Моля за мнения по следния казус:
Клиент, без регистрация по ЗДДС издава касова бележка с грешна стойност (за 1млн.), издава сторно бележка като не е анулирал сумата от касовия апарат. Другият проблем е, че служебно е извадил от касовия апарат стойността на сгрешената сума и реално се е натрупала сумата в оборота на месечния отчет.

От тук следват и въпросите ми:
1. Би ли следвало да го регистрирам по ЗДДС (срока е изтърван)
2. Какви санкции да очакваме за така изложената обстановка?

Благодаря ви предварително!